Hondenschool Dog-ID Gemert

Hondenschool

Dog-ID Gemert

Wat ruik ik daar?

De neus van onze hond, je hebt er vast wel eens naar gekeken (of zijn natte neus tegen je wang gevoeld). Waarom ziet een hond zijn neus er zo uit en waarom is het reukvermogen van een hond zo belangrijk? Het belangrijkste zintuig van een hond is zijn neus. In tegenstelling tot onze 5 miljoen geurreceptoren hebben honden er gemiddeld zo’n 300 miljoen. Dit is mogelijk omdat de binnenkant van de hondenneus ontzettend veel plooien heeft. Deze zorgen voor een groter oppervlak en dus meer ruimte voor de geurcellen! Om al die informatie te verwerken is er in de hersenen ook meer capaciteit nodig voor het reukorgaan. Vergelijk de plaatjes hieronder maar eens met elkaar. Het groene deel is het deel in de hersenen wat zorgt voor geurverwerking bij de hond (links) en de mens (rechts). Dat is best een behoorlijk verschil, zeker als je kijkt naar de grootte van dit gebied in verhouding tot de totale grootte van de hersenen!

Als we naar de buitenkant van de hondenneus kijken valt wellicht op dat de hondenneus vaak nat is. Dit is bedoeld om de langs vliegende geurmoleculen beter op te kunnen vangen. Deze blijven als het ware plakken op de neus! In de neus wordt de ruimte als het ware in tweeën gesplitst. De onderste helft is voor ademen en de geur gaat naar het bovenste deel van de neus. Als we naar de vorm van de neusgaten kijken kan je opvallen dat er inkepingen aan de zijkant van de neusgaten zitten. Dit zorgt ervoor dat de hond door het grote gat kan inademen en door de gleuf aan de zijkant kan uitademen, daardoor worden geurmoleculen die de neus binnen komen met inademen, niet direct naar buiten geblazen als de hond uitademt. Wat ook ontzettend handig is, is dat honden met beide neusgaten afzonderlijk van elkaar kunnen ruiken. Zo kunnen ze niet alleen heel goed identificeren wat ze ruiken, maar ook nog eens waar dit zich bevindt! Bekijk ook zeker dit handige filmpje (in het Engels) dat heel mooi weergeeft hoe uniek het reukvermogen van een hond is! Uit dit fimpje komt ook het bovenstaande plaatje! https://www.youtube.com/watch?v=p7fXa2Occ_U

Honden die veel snuffelen zullen vaak ook meer dorst krijgen. Vocht op de slijmvliezen is namelijk essentieel voor het kunnen opnemen van de geur. Een hond die veel snuffelt zal ook kalmer zijn omdat snuffelen helpt bij het afbreken van stresshormonen. Een goede snuffelsessie zal je hond ook mentaal goed vermoeid maken, geeft zelfvertrouwen en zorgt voor een betere mogelijkheid om zelf problemen op te kunnen lossen doordat de hond meer informatie zal gaan verzamelen met zijn neus in moeilijke situaties. Speurlessen en andere neuswerkactiviteiten zijn dus uitermate geschikt voor je hond, hij is er als het ware voor gemaakt! Daarom gebruik ik veel neuswerk in de gedragstrajecten en tijdens de lessen.

Wil je komen speuren bij Dog-ID? Geef je dan snel op via het contactformulier/per mail of per telefoon!

Dit artikel is geschreven door hondengedragstherapeute Debbie van Turnhout van Dog-ID. Het kopiëren of doorsturen van deze tekst of afbeeldingen aan derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan.

Posted in Zintuigen on mrt 10, 2020

Categorieën

Recente artikelen

  • Wat ruik ik daar?

    Posted in Zintuigen on mrt 10, 2020

    Hoe werkt de neus van je hond, en waarom is de neus zo belangrijk? Lees er meer over in deze interessante blogpost!